Miesięczne Archiwa: Marzec 2014

Żużlowcy u Ady…

25 marca 2014 trzy gwiazdy żużla postanowiły sprawić niezwykłą niespodziankę czterem młodym mieszkańcom Torunia. Emil Sajfutdinow, Andreas Jonsson i Adrian Miedziński odwiedzili czwórkę kibiców w ich własnych domach, by wręczyć im zaproszenia na ‚Speedway Best Pairs Cup’. Dzięki naszym staraniom oraz uprzejmości i życzliwości przedstawicieli firmy One Sport wśród szczęśliwców, do których domów zawitały gwiazdy światowego speedway’a, znalazła się wielka fanka żużla, podopieczna naszej fundacji, Ada!

Spotkaniom towarzyszyły niezwykłe emocje i łzy wzruszenia, nie tylko samych obdarowanych, ale również ich opiekunów. „Dla tych młodych ludzi to było niezwykłe przeżycie, widać było, że ich zamurowało. Szok, niedowierzanie. Wiemy, że naszą rolą jest nie tylko walka na torze, ale że jesteśmy kimś ważnym dla tysięcy kibiców i mamy też inne zadania do spełnienia. Tak naprawdę największa eksplozja emocji nastąpiła już po spotkaniu. Ciężko to wszystko opisać tak na gorąco, szczerze mówiąc. Widzimy się ponownie w piątek!” – skomentował reprezentant Rosji, Emil Sajfutdinow.

Równie entuzjastycznie do akcji podszedl Andreas Jonsson. „To niezwykła inicjatywa, niesamowita sprawa. Oprócz sportu, który jest kolorowy i wspaniały, musimy wiedzieć, że w życiu pojawia się mnóstwo przykrych zdarzeń, na które nie mamy wpływu i wówczas zaczyna się ciężka, codzienna walka. Nie powinniśmy zapominać o innych. Oni muszą wiedzieć, że jesteśmy z nimi i chcemy też dać im siłę, wiarę na co dzień, a te spotkania, każde wyjątkowe na swój sposób, było czymś czego nie da się opisać słowami” – podsumował szwedzki żużlowiec.

„Chcemy żeby wszystkie nasze działania, oprócz wymiaru czysto sportowego, niosły ze sobą dodatkowe wartości. My mamy to szczęście, że jesteśmy zdrowi i możemy realizować wszystkie swoje cele – dlatego też chcemy dać coś od siebie dla ludzi, których los nie oszczędza. Oni zasługują na takie niespodzianki jak nikt inny, a mając tak wspaniałych zawodników wokół, możemy realizować marzenia tych młodych ludzi choć w minimalnym stopniu. Andreas, Emil, Adrian z entuzjazmem podeszli do tej inicjatywy, to fantastyczna sprawa. Mam ogromne słowa szacunku dla nich – to wielcy sportowcy nie tylko na torze. Takich rzeczy się nie zapomina” – opisał akcję przedstawiciel One Sport, Jan Konikiewicz.

„Cieszę się, że organizatorzy dali nam taką możliwość, z czego bez zawahania skorzystałem.” – dodał Adrian Miedziński, żużlowiec z Torunia.

Ogromne podziękowania należą się firmie One Sport za zorganizowanie tego spotkania w domu naszej podopiecznej Ady, sprawienie jej niespodzianki, dzięki której Ada mogła doznać sporej dawki emocji, przeżyć chwile wzruszeń, poczuć się dowartościowaną. Mamy świadomość, iż nie każdy ma możliwość osobistego poznania gwiazd światowego żużla, tym bardziej jesteśmy pewni, iż Ada nigdy nie zapomni tego dnia. Niech uśmiech naszej podopiecznej, a także nasz szacunek i uznanie będą wyrazem naszego podziękowania. Szczerze dziękujemy!