Pierwszym Prezesem Zarządu Fundacji EFPP „Serce dzieciom” został Marcin Muchewicz, jej współzałożyciel. Cieszył się z piastowanej funkcji, gdyż Jego motto życiowe było zgodne z celami, jakie zostały określone dla Fundacji. Swoim działaniem potwierdzał, że człowiek jest tyle wart, ile może dać innym. Jeszcze wcześniej, zanim powołana została Fundacja, odwiedzał Hospicjum dla dzieci „Nadzieja” i tam ubogacał swoją wrodzoną wrażliwość. Nie pozostawał obojętny na potrzeby innych, szczególnie dzieci. Z grupą swoich kolegów odwiedzał wielokrotnie Domy Dziecka z podarunkami z okazji Wigilii Bożego Narodzenia. Kiedy w Toruniu zagrało „Oratorium Serc” dla podopiecznych Oratorium im. bł. ks. Bronisława Markiewicza na Rybakach, zgłosił się do licytacji i przekazał pieniądze oraz wylicytowany tort  na potrzeby dzieci. Jako Prezes Fundacji marzył o jej rozwoju i objęciu opieką coraz większego grona potrzebujących. Nawet w trudnych chwilach ciężkiej choroby był optymistą, uśmiechał się i napawał ludzi nadzieją. Przebywając w szpitalu wciąż myślał o potrzebach podopiecznych swojej Fundacji. Na kilka tygodni przed śmiercią cieszył się z decyzji o przydzieleniu mieszkania dla podopiecznej Fundacji, o które tak bardzo zabiegał. W ciężkiej chorobie nie poddawał się, walczył o życie, bo bardzo chciał żyć dla innych i dla swoich bliskich, których kochał. Dla nich poświęcał siebie i wszystko, co miał. Oddawał się bezgranicznie idei, która Mu przyświecała. Nigdy nie pozostawał bierny i do końca swojego życia podejmował inicjatywy.

Zmarł 23 lipca 2014 r. w szpitalu na Bielanach, mając zaledwie 35 lat. Śp. Marcin Muchewicz został pochowany na cmentarzu przy ul. Wybickiego w Toruniu. Jego bliscy, przyjaciele i współpracownicy postanowili kontynuować dzieło związane z powołaną Fundacją.